Suomi valloittaa, Kiinanko?

Picture from VisitFinland.com

Uusimmassa Ylen uutisissa kerrotaan suuresta sopimuksesta vuokattilaisten ja kiinalaisten kumppanien välillä. Hieno juttu! Kyseessä ei ole vain Vuokatille merkittävä sopimus, mutta myös suomalaiselle urheiluosaamiselle tunnustus sekä mahdollisuus. On yleisesti tiedossa, että Kiina panostaa talvilajeihin lähivuosina, jotta maan mitalikori täyttyisi mitaleista vuoden 2022 talviolympialaisissa Pekingissä. Ei ole epäilystäkään, etteikö Kiina saavuttaisi tavoitteitaan, sillä maan mittakaavassa pienikin harrastajakunta voi olla määrältään koko Suomen harrastajakunnan kokoinen. Ja vuoteen 2022 asti on sentään vielä 5 vuotta aikaa.

Mitä tällaiset mahdollisuudet merkitsevät suomalaisille talviurheilun ammattilaisille? Lukuisia jääkiekkoilijoita ovat jo pelaneet KHL:ää Kiinan KunLun Red Star -joukkueessa, ja menestystä on tullut yli odotusten – seura pääsi jo ensimmäisenä vuonna KHL:n pudotuspeleihin! Matkan varrella säätöä toki oli: katsojamäärä Pekingin kotipeleissä saattoi olla vain muutama sata; välillä piti pelata kotipelit Shanghaissa, kun Pekingin halli oli remontissa(?); matkustelu ympäri Venäjää ja itä-Eurooppaa pitkin talvea saattoi olla hieman väsyttävää. Silti, varmasti hieno kokemus!

Kiinaan lähteminen ei todellakaan ole enää mikään ihmeellinen asia, sitä mukaan kun enemmän suomalaisia käy Kiinassa ja oppivat kielen ja kulttuurin, maiden välinen kanssakäyminen lisääntyy ja ymmärrys kasvaa. Suomi-kuva on tällä hetkellä erinomainen Kiinassa, siitä osoituksena myös Kiinan presidentin viime viikkoinen vierailu Suomessa.

Suomalainen osaaminen voi valloittaa Kiinassa markkinoita, samalla tavalla kuin pandat voivat valloittaa suomalaisten sydämet.